ZZ *OUD* Programma

programma

Met het Flevolab programma werken we aan het verbeteren van de culturele infrastructuur in Flevoland. Dit doen we op basis van drie doelstellingen:
1) Netwerkontwikkeling en cultuur die zich onderscheidt, voor iedereen toegankelijk is en waarin ruimte is voor het experiment;
2) Van Flevoland dé plek maken waar ruimte is voor talent en experiment en die landelijk en internationaal als zodanig wordt herkend;
3) Disciplineoverstijgende talentontwikkelingstrajecten bieden aan cultuurmakers en zakelijk leiders die zich bezighouden met vernieuwing, onderzoek en experiment.

Flevolab biedt een ontwikkelingstraject voor nieuwe makers, vanuit alle disciplines en sectoren. Het is een uitwisselings-, ontwikkel- en presentatieplek voor nieuwe makers, die na verdieping in de landelijke en stedelijke realiteit van Flevoland en in relatie tot de bewoners van dit gebied, tot nieuwe artistieke inzichten kunnen komen en hun praktijk kunnen opbouwen of verder uitdiepen. 

De nieuwe makers aan wie wij plek bieden, zijn minimaal 2 jaar beroepsmatig actief en nog bezig om hun praktijk op te bouwen en hun signatuur te ontwikkelen of willen hun praktijk uitbreiden. Ze zijn op zoek naar inspirerende ontmoetingen en weten zich omringd door ervaring en expertise vanuit vele verschillende organisaties in het veld in de provincie Flevoland, zodat ze artistiek onderzoek kunnen doen in een gekaderde structuur. Ze zijn in voor het experiment en willen zich onderdompelen in de dialoog met:

a andere kunstenaars;
b de omgeving;
c de mensen; en
d de cultuur.

Binnen Flevolab is 2turvenhoog de trekker van de werkplaats nieuwe makers. 

Wil je als nieuwe maker aan de slag bij deze werkplaats? Houd dan de website van Flevolab in de gaten voor meer informatie. 

Ingrid Wolff
2turvenhoog, flevolab@2turvenhoog.nl
.

Flevolab biedt ruimte aan iedereen die de ambitie heeft om zakelijk leider te worden, of zich hierin verder wil ontwikkelen: de werkplaats zakelijk leider. Het is een uniek leer-werktraject waarin trainees bij toonaangevende culturele instellingen uit Flevoland aan het werk gaan en leren over alle aspecten van cultureel ondernemerschap. 

De werkplaats biedt een traject aan van een jaar waarin de deelnemers betaald aan de slag gaan bij een of meerdere (samenwerkings)partners van Flevolab. De zakelijk leiders draaien maximaal drie dagen per week volwaardig mee in de bedrijfsvoering onder mentorschap van de desbetreffende zakelijk leider die zijn gehele kennis en netwerk ter beschikking stelt voor nieuw talent. Daarnaast biedt de werkplaats een programma van verdieping en scholing aan, met opleidingsbudget op maat, intervisie tussen de deelnemers en themadagen met sprekers uit de praktijk.

Lees meer over de trainees

Binnen Flevolab is BonteHond de trekker van de werkplaats zakelijk leiders. 

Heb je interesse in een plek bij deze werkplaats? Houd dan de website van Flevolab in de gaten voor meer informatie. 

Roeland Dekkers
BonteHond, roeland@bontehond.net

Flevoland is de nieuwste provincie van Nederland met jonge verhalen van de moderne mens in zijn habitat en oeroude verhalen van toen we hier nog jagers, verzamelaars en vissers waren.

Het delen van verhalen brengt mensen samen en zorgt voor het creëren van gemeenschappelijke waarden en normen. Om uiteindelijk te vertellen wie we zijn en hoe te leven.

De komende vier jaar trekken we de provincie in. Om samen met andere instellingen binnen het te vormen culturele netwerk sociale ontmoeting en professionalisering van en talentontwikkeling met verhalen te stimuleren.

We gaan op (onder)zoek naar het nog onbekende (verhaal). Op zoek naar het nieuwe. We gaan op locatie samenwerkingen aan met andere gemeenschappen in wijken, buurten, met maatschappelijke instellingen, onderwijsinstellingen en andere non-artistieke en artistieke partners. Wij zijn en blijven nieuwsgierig!

Suburbia en Vis à Vis slaan als kartrekkers van dit Flevolab-onderdeel de handen ineen.

Beide partijen zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van (stads)verhalen van Almeerders, onder andere met de projecten Suburbia in de buurt en Almere187.

Houd de website van Flevolab in de gaten voor meer informatie.

Rutger Buiter
Vis à Vis, rutger@visavis.nl

Flevolab verdiept de kennis en verbindt de ervaring van culturele instellingen in Flevoland. Met jaarlijkse presentaties, kennissessie en kennislabs zorgen we voor inspiratie, delen we de aanwezige expertise en breiden we netwerken uit. 

Binnen Flevolab is Suburbia de trekker van het kennisprogramma. 

Houd de website van Flevolab in de gaten voor meer informatie.

Jos van Hulst
Suburbia, jos@theatergroepsuburbia.nl

Als onderdeel van Flevolab en de netwerkontwikkeling in het culturele veld in Flevoland organiseert StrandLAB Almere de Flevolab Tour. Deze tour gaat langs verschillende culturele organisaties, potentiële samenwerkingspartners en bijzondere locaties in Flevoland.

De deelnemers zijn de makers en trainees die worden begeleid binnen het Flevolab-programma, maar ook andere kunstenaars en initiatiefnemers, studenten en de (nieuwe) zakelijk leiders die een relatie (willen) hebben met Flevoland. Deelnemers zijn ook afgevaardigden van Flevolab-partners en mogelijke (Flevolab-)samenwerkingspartners. Zo wordt de culturele infrastructuur verstevigd, krijgen deelnemers inzicht in de lokale creatieve energieën en ontstaan er verbindingen en potentieel nieuwe samenwerkingen. 

Binnen Flevolab is StrandLAB Almere de trekker van de Flevolab Tour. 

Houd de website van Flevolab in de gaten voor meer informatie.

StrandLAB Almere, info@strandlab-almere.nl.

laatste nieuws

Cultuurmakersdag brengt kunstmakend Flevoland samen

Op 14 november 2024 vond de tweede editie van de Cultuurmakersdag plaats in Theater ‘t Voorhuys, Emmeloord. Het evenement bracht het hele culturele veld bijeen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen: professionals, amateurs, kunsteducatie, fondsen en beleidsmakers. Met succes, want aan het einde van het evenement gingen circa 250 deelnemers geïnspireerd en Cultuurmakersdag brengt kunstmakend Flevoland samen

Spin-off: Joury van der Vecht

Aansluitend aan een Flevolab talentontwikkelingstraject kan een (mogelijk)maker, indien gewenst, doorstromen naar het spin-off-traject dat opgericht is ter ondersteuning van initiatieven of co-creaties die voortkomen uit de Flevolab-werkplaatsen Nieuwe makers en Cultureel ondernemerschap. Zo bevordert Flevolab dat concepten uit de talentontwikkelingsprojecten een vervolg krijgen, uitgevoerd worden en landen in de provincie. Een van de makers Spin-off: Joury van der Vecht

Flevolab Tour liet belang van culturele broedplaatsen zien

Op 24 oktober verzamelden enthousiaste deelnemers zich bij Almere Poort voor de achtste editie van de Flevolab Tour. Een tour van een halve dag om een bezoek te brengen aan drie Almeerse culturele broedplaatsen: StrandLAB, Pygmalion Poort en de Voetnoot, en kregen we een kijkje in de keuken van diverse Flevolab-makers. De dag eindigde met Flevolab Tour liet belang van culturele broedplaatsen zien