Podcasts maken in het kleinste café van Flevoland
Het is een mix van zeemanskroeg en rariteitenkabinet, en niet veel groter dan vijf vierkante meter: de Kopstootbar. Het verrijdbare cafeetje stond zaterdag in Rutten. Later dit jaar gaat hij ook nog naar andere plaatsen in Flevoland. De in de kroeg opgetekende verhalen worden binnenkort onder de naam Radio Kopstoot als podcast uitgebracht.
De Kopstootbar is ontstaan als initiatief van Flevolab, een samenwerkingsverband tussen de Flevolandse cultuurinstellingen Vis-à-Vis, Suburbia, Prins te Paard en het FlevoEnsemble. De afgelopen maand stond de Kopstootbar in Nagele, op Urk en nu dus in Rutten.
“Overal hebben we markante inwoners uitgenodigd om hun verhalen te vertellen, maar ook toevallige passanten waren van harte welkom”, aldus Linda Bosch. “Die verhalen zijn opgenomen, net zoals de door de muzikanten gespeelde muziek.” Dat moet uiteindelijk leiden tot een podcastserie.
Radio Kopstoot
Hoe die podcasts gaan klinken, is ook voor maakster Liset Moerdijk nog een beetje een vraagteken. “Flevolab heeft niet voor niets ‘lab’ in de naam, we mogen een beetje experimenteren.” Van elke locatie waar de Kopstootbar heeft gestaan, wordt onder de naam Radio Kopstoot een aflevering gemaakt. “De podcast krijgt een theatraal aspect, maar is daarnaast ook een soort documentaire. Je moet echt een impressie krijgen van de ziel van een plaats waar de bar gestaan heeft, met muziek en een verhaal van de barman erbij.”
De Kopstootbar gaat nu even op stal, maar trekt na de zomer verder door de provincie. Dan staan Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen op het programma. “En we willen ook nog naar Lelystad, Almere en Zeewolde”, zegt Bosch. “Het zou mooi zijn als we zo een mooi verspreid beeld krijgen van de provincie, dat is in ieder geval wel het streven.”
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de site van Omroep Flevoland.