2024 terugblik: Flevolab Tour
De Flevolab Tour is een volledig verzorgde busreis met een interactief programma langs culturele initiatieven verspreid over de hele provincie. Doel van de tour is verbinden, inspireren, aanleiding geven voor cross-oversamenwerkingen en uitwisseling van kennis en ervaring.
Het jaar 2024 markeerde een bijzonder succesvol en inspirerend jaar voor de Flevolab Tour, met maar liefst drie unieke edities, waarin we het culturele landschap en veelzijdigheid van Flevoland in de schijnwerpers hebben gezet. Deze tours waren meer dan een reeks bezoeken; ze waren ontmoetingen tussen makers, beleidsmakers, culturele instellingen en lokale gemeenschappen.
Op de koude eerste lentedag, op 21 maart, was de eerste tour van het jaar met een focus op de Noordoostpolder en Schoterveld. De dag begon bij Museum Schokland, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, waar deelnemers werden meegenomen op een reis door de geschiedenis. Het museum functioneert niet alleen als bewaarder van het verleden, maar ook als platform voor culturele initiatieven, zoals locatietheater in de museumtuin. Een ander hoogtepunt was het bezoek aan Schoterveld, een open ruimte bij Bant die wordt ontwikkeld tot een plek voor cultuur, sport en creativiteit, met respect voor de unieke identiteit van de polder. Samen met boswachter Harco Bergman verkenden de deelnemers de mogelijkheden van deze bijzondere locatie.
In juli richtte de tour zich op land art en de interactie tussen kunst en landschap. In samenwerking met Land Art Lives verkenden we in Flevoland nieuwe mogelijkheden voor landschapskunst. De tour verkende niet alleen bestaande land art zoals het werk Angels/ Engelen, maar ook nieuwe mogelijkheden voor kunstinterventies op onverwachte plekken, zoals Lelystad Airport en het verlaten Station Lelystad Zuid. We sloten de tour bij de feestelijke opening van Sachi Miyachi’s tentoonstelling De Baan – Oefening in Optimisme in Kunstmuseum M. in Almere. Deze tour werd georganiseerd in de aanloop naar de internationale conferentie Land Art Lives.
Op 24 oktober stond Almere centraal, met de creatieve broedplaatsen als kern van de tour. Hier werd duidelijk hoe cruciaal deze plekken zijn, waar makers samenkomen om te experimenteren en te creëren, voor de dynamiek van de stad. De tour bracht deelnemers naar StrandLAB, waar audiovisuele kunstinstallaties, zoals De Zeven Plagen van Styx van kunstenaarsduo Berkveldt, lieten zien hoe natuur en technologie in kunst samenkomen. Bij Pygmalion Poort deelden de oprichters hun uitdagingen en successen in het opzetten van broedplaatsen op tijdelijke locaties en de impact daarvan op de gemeenschap. De dag eindigde bij de Voetnoot, waar BonteHond, 2Turvenhoog, Suburbia en SubSub een kijkje achter de schermen gaf van projecten die zij aanbieden aan een breed publiek in Almere, voor alle leeftijden.
De Flevolab Tour 2024 was meer dan een reeks bezoeken; het was een reis vol verbinding en inspiratie. Of het nu de pioniersgeest van de Noordoostpolder, de kracht van land art, of de bruisende energie van Almeerse broedplaatsen was, elke editie liet zien hoe cultuur en gemeenschap elkaar versterken.