2024 terugblik: werkplaats Nieuwe makers
De werkplaats Nieuwe makers is een ontwikkelingstraject voor nieuwe makers, vanuit alle disciplines en sectoren. De makers worden uitgedaagd om hun artistieke praktijk te onderzoeken, zonder daarbij direct resultaatgericht te werken. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat.
In het voorjaar van 2023 startte de tweede lichting met acht kunstenaars. Zeven van hen verdiepten in 2024 hun onderzoek tijdens de tweede fase van het ontwikkelingstraject. Zij presenteerden op 28 juni hun artistieke onderzoek op het Almeerderstrand.
Cox Janssens en Storm Vogel vervolgden hun onderzoek naar de ecologische gevolgen van de drooglegging van de Zuiderzee. Dit onderzoek resulteerde in de korte mockumentary ‘Zuiderzeekrab gezocht’, over een Zuiderzee Krab die op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis rondom de drooglegging. Gefilmd op verschillende locaties in Flevoland en Friesland. Cox Janssens heeft de uiteindelijke montage van het videomateriaal op zich genomen. Deze is klaar om gepresenteerd te worden op verschillende plekken in Flevoland, en zal binnenkort ook hier te zien zijn.
Goretti Pomo en Dewi Veldhuizen namen het Odeonpark onder de loep tijdens de eerste fase van de werkplaats. Een plek met een hechte gemeenschap die bedreigd is door nieuwbouw. Zij stelden dat juist de behoefte aan vrije ruimte, creativiteit en community building groot is in Almere. Wegens persoonlijke omstandigheden moest Dewi stoppen met de werkplaats in 2023 en startte Goretti een nieuw onderzoek.
Goretti maakt poppen die zij op zichzelf wil laten bewegen door de natuurelementen water en wind. Dit onderzoek werd uitgevoerd en gefilmd op Curacao, waar Goretti woont en werkt, en gepresenteerd op het Almeerderstrand. De wens van Goretti is om dit project ook in Flevoland uit te voeren.
In de eerste fase van de werkplaats raakten Iris Hagel en Dennis van Tilburg gefascineerd door het fenomeen windmolens. Geïnspireerd door het geluid en de potentie van de witte kolossen heeft Dennis zijn onderzoek verder ontwikkeld. In juni 2024 presenteerde hij zijn eigen, zelf ontwikkelde, windmolens op het strand, waarmee hij zijn eigen stroom opwekt om muziek te maken van Flevolandse wind. De naam van het project: ‘Turbine Songs’. Dennis heeft een vervolg gekregen binnen de Spin Off van Flevolab en blijft het project verder ontwikkelen.
Na de eerste fase van de werkplaats besloot Iris Hagel om een andere focus aan te brengen in haar onderzoek. Opgegroeid in een broedplaats, raakte zij geïnspireerd door het manifest van Goretti en Dewi over het alsmaar verdwijnen van culturele plekken en broedplaatsen in Flevoland. Iris besloot daarop dat zij een documentaire wilde maken over broedplaatsen in Flevoland. De tweede fase van haar onderzoek heeft zij besteed aan het schrijven van een filmplan.
Femke Ravensbergen en Rachel Refael onderzochten in de eerste fase van de werkplaats het verleden en de toekomst van Flevoland. Zij zochten naar een landschapskunstwerk die de toekomstige generaties inspireert en informeert over de manier van samenleven met de natuur. Beiden besloten de tweede fase van het onderzoek afzonderlijk verder te gaan, vertrekkend vanuit dezelfde thematiek zagen zij een andere artistieke vorm.
Femke nodigde tijdens haar presentatie het publiek uit om fysiek een tijdlijn te lopen. Vanuit het verleden de toekomst in. Voor Femke maakt Flevoland de klimaatverandering heel erg voelbaar. Het besef dat Flevoland ooit land was, met een rijke swifterbantcultuur, daarna weer water, het water is vervolgens weer weggegaan, maar het water komt ook weer. Door terug te kijken in de tijd wil Femke de verbeelding prikkelen voor een mogelijke toekomst, om bewuster keuzes te maken voor de toekomst waar we van dromen. Femke gaat met haar Spin-off budget in residentie bij Prins te Paard om haar artistieke voorstel uit te diepen. Zij zal daar ook in gesprek met Studio Riet (Suze Miltenburg en Stieneke Oeverbeek) om de projecten te spiegelen.
Rachel zocht in haar vervolgtraject – samen met inwoners van Flevoland – naar manieren om (toekomstige) herinneringen zichtbaar te maken voor later en zo de toekomst te informeren: Mapping of the future past. Dit resulteerde in een video waarin zij een andere ruimtelijke oplossing voorstelt voor Flevoland en de regio van de Zuiderzee. Simulacrum: Tomorrow is Now is een denkbeeldig landschap en daagt uit om na te denken over (de toekomst van) de voormalige Zuiderzee en het land.
Uitwisseling
Naast de onderzoekstrajecten is onderlinge artistieke uitwisseling een groot onderdeel van de werkplaats. Meerdere keren per jaar worden de kunstenaars uit beide lichtingen uitgenodigd om werkwijzen en inzicht te delen, vragen te stellen of aan te sluiten bij bijeenkomsten om zo hun netwerk te vergroten.
Op 22 en 23 juni 2024 verdiepten we deze uitwisseling door het organiseren van een Through Practice Weekend op vegan boerderij Zonnegoed in Ens. Hier wisselden de kunstenaars twee dagen lang uit middels ervaren en gesprek. Zij deelden individuele, gedeelde en collectieve praktijken en spiegelden elkaars onderzoeksvormen en ervaringen. Op deze manier is de kunstenaars de mogelijkheid geboden om de eigen praktijk te verrijken. Het nodigt uit om anders te denken en geeft inzicht in verschillende vormen van (samen)werken. Naast de kunstenaars waren ook Liset Moerdijk en Rutger Bergboer (Prins te Paard) en Joost van Strien (Zonnegoed) aanwezig en hebben we voor de presentatie van Dennis Van Tilburg ook Prins te Paard aangedaan.