Flevolab Tour liet belang van culturele broedplaatsen zien
Op 24 oktober verzamelden enthousiaste deelnemers zich bij Almere Poort voor de achtste editie van de Flevolab Tour. Een tour van een halve dag om een bezoek te brengen aan drie Almeerse culturele broedplaatsen: StrandLAB, Pygmalion Poort en de Voetnoot, en kregen we een kijkje in de keuken van diverse Flevolab-makers. De dag eindigde met een gesprek met gemeenteraadsleden over het belang van ruimte voor kunstenaars in de stad. Het werd een dag vol ontmoetingen, inzichten en inspirerende uitwisselingen tussen kunstenaars, culturele instellingen en lokale bestuurders.
De tour begon bij StrandLAB, waar de onderwaterwereld tot leven kwam in een indrukwekkende audiovisuele performance van het kunstenaarsduo Berkveldt. Hun werk De Zeven Plagen van Styx nam ons mee in de wereld van de rivierkreeft, symbool van verstoring én veerkracht, die op unieke wijze de dialoog aangaat met mens en natuur. Daarna zagen we Turbine Songs, een werk van Dennis van Tilburg, voormalig nieuwe maker die via het spin-off traject (Flevolab), die met zelfgebouwde windturbines muziek maakt van de Flevolandse wind. Een kijkje in hoe lokale makers het landschap en natuurlijke elementen gebruiken om kunst te creëren.
Onze tweede stop was bij Pygmalion Poort, waar Mira Ticheler, algemeen uitvoerend bestuurslid en kunstenaar, ons met veel enthousiasme ontving. Mira vertelde over de visie achter Pygmalion Poort en hoe broedplaatsen een cruciale rol spelen voor de wijk en de verbinding met de buurtbewoners. Ze benadrukte ook de uitdagingen van het tijdelijke karakter van broedplaatsen, wat vaak betekent dat makers telkens opnieuw op zoek moeten naar een nieuwe locatie. En vroeg hierbij advies aan de deelnemers van de tour.
De tour ging door naar de Voetnoot, waar we een kijkje kregen achter de schermen bij enkele van Flevolabs partners, BonteHond, 2turvenhoog en Suburbia. En als extra ook jongerengezelschap SubSub. Deze instellingen spelen een cruciale rol in het culturele klimaat van Almere en gaven ons een openhartige blik op hun werkwijze, projecten en ambities. Het was inspirerend om te zien hoe deze organisaties samenwerken en innoveren om cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek, en om nieuwe verbindingen te leggen tussen inwoners en cultuur.
De dag werd afgesloten met een waardevol gesprek met enkele gemeenteraadsleden van Almere. Na een korte presentatie over het werk en werkwijze van de gemeenteraad was er ruimte voor een open gesprek over de manier waarop de gemeente en de culturele sector elkaar kunnen versterken en hoe cultuur niet alleen een kwestie is van kunst en expressie, maar volgens een van de raadsleden ook bijdraagt aan het welzijn van de gemeenschap. Helaas moesten we het gesprek onderbreken voor de afsluitende borrel, maar de ideeën en vragen die passeerden, laten zien dat dit gesprek nog niet afgelopen is.
De Flevolab Tour was een inspirerende dag vol verbinding, ideeën en nieuwe inzichten. Van kunst aan het strand tot gesprekken over de toekomst van cultuur in Almere: het werd duidelijk dat broedplaatsen een essentiële rol spelen in het creatieve en culturele leven van de stad. De tour liet zien hoe belangrijk het is om ruimte te bieden aan makers en om gezamenlijk te bouwen aan een bruisend cultureel netwerk in Flevoland.
De Flevolab Tour wordt gecoördineerd door Flevolab partner StrandLAB Almere.