Kennislab Lely: toegankelijk cultuuraanbod in Flevoland
Hoe kan kunst en cultuur in Flevoland toegankelijk worden voor iedereen? Een uitdaging waarover Flevolab graag meedenkt! We delen expertise, breiden ons netwerk uit en zorgen voor inspiratie tijdens het nieuwe programma Kennislab Lely, georganiseerd door Theatergroep Suburbia.
De eerste editie vond plaats op 11 november, met als thema inclusie: het weghalen van drempels in de kunst- en cultuursector, het belang van amateurkunst en maatschappelijk durven ondernemen. Voor deze kennissessie hebben we samen met Kunstlink en New Pack Inclusion Creators voor de Flevolab-partners een mooi programma samengesteld met inspirerende sprekers en performances.
Nationale, provinciale en lokale initiatieven belichtten de functie van kunst en cultuur in Flevoland van verschillende kanten. Presentaties, performances en optredens van mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt gaven een direct inkijkje in verschillende belevingen van kunst en cultuur.
Inclusieve kunst en cultuur in de praktijk
Sjaak Kruis, wethouder van Kunst en cultuur in Lelystad, heette het gezelschap welkom in Utopodium met de volgende woorden: ‘Lelystad heeft een groeiopgave en de toekomst van de stad en haar inwoners is gebaat bij een groei van een levendige cultuur in de samenleving. Juist cultuur kan drempels wegnemen.’
Namens Lelystad spraken Remco Hop en Luc van Ruler van Stichting Striktly Live over het bereiken van publiek via kleinschaligheid en technomuziek. Theatermaker Cyrelle Failé vertelde over inclusief werken met mensen met een kwetsbaarheid of beperking. Dit werd geïllustreerd met een performance onder haar begeleiding.
Beperken en prikkelen van de zintuigen
Sign songwriter Ilse Jobse maakt muziek zonder zelf geluid te horen, waarbij haar nummers werden vertaald van gebarentaal naar zang. Terwijl de groep zich verplaatste naar jongerenbroedplaats Spot! prikkelden Fleur van den Heuvel en Simon Heijmans de verbeelding door het zicht te beperken met een immersief audiokunstwerk. Vervolgens werd genoten van een driegangenmaaltijd van The Waste To Success, het projectbureau met een sociaal hart.
In De Kubus sprak maatschappelijk ondernemer Rinze Wels van Rebourne Pop-Up Solutions over hoe je de basis legt voor succes en hoe je dat met anderen deelt en aan ze gunt. Afsluiter van de kennissessie was een miniconcert van Amor Musae, die daarmee het belang van amateurkunst voor een gemeenschap onderstreepte.
Flevolab als versterker van het culturele landschap
De kernboodschap die uit het programma naar voren kwam: in de snelst groeiende provincie van Nederland is versterking van het culturele landschap een must. Ook in de volgende periode is de financiering van Flevolab-activiteiten mogelijk dankzij subsidies. ‘Een mooie verplichting voor Flevolab om uit te groeien tot een verbond dat de gehele provincie bestrijkt’, was de conclusie van gedeputeerde Kunst en cultuur van de provincie Flevoland Michiel Rijsberman.
KENNISLAB LELY is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van Flevolab, Theatergroep Suburbia, gemeente Lelystad, provincie Flevoland, New Pack Inclusion Creators, Kunstlink, Utopodium, Spot!, De Kubus, Kwintes, Algemene Muziekvereniging Amor Musae, Remco Hop en Luc van Ruler van Striktly Live, The Waste to Success, Rebourne Pop-up Solutions en Cyrelle Failé (begeleider Kwintes), Simon Heijmans (theater- en podcastmaker), Fleur van den Heuvel (stagiair Suburbia), Ilse Jobse (sign songwriter) en Chris van der Werff (tolk Nederlandse gebarentaal).