Spin-off: Dennis van Tilburg

Aansluitend aan een Flevolab talentontwikkelingstraject kan een (mogelijk)maker, indien gewenst, doorstromen naar het spin-off-traject dat opgericht is ter ondersteuning van initiatieven of co-creaties die voortkomen uit de Flevolab-werkplaatsen Nieuwe makers en Cultureel ondernemerschap. Zo bevordert Flevolab dat concepten uit de talentontwikkelingsprojecten een vervolg krijgen, uitgevoerd worden en landen in de provincie.

Een van de makers die doorgestroomd is naar de spin-off fase van de werkplaats Nieuwe makers is Dennis van Tilburg.

Dennis van Tilburg is een multidisciplinaire kunstenaar gespecialiseerd in geluid en muziek, waarbij hij een sterke connectie legt met landschap en natuur. Zijn werk balanceert tussen chaos en harmonie, met onverwachte klanken die wonderlijke samenkomen. Voor zijn muziek bouwt Dennis geluidsinstallaties en instrumenten, waarbij hij steeds nieuwe technieken onderzoekt om geluidswerelden te creëren.

Tijdens zijn project bij Flevolab richtte Dennis zich op de windturbines van Flevoland, die voor hem symbool staan voor een duurzame toekomst. Gefascineerd door deze machtige machines, begon hij zelf windturbines te bouwen met gerecyclede materialen om zijn elektronische muziek mee te maken.

In het spin-off traject van Flevolab werkt hij verder aan de bouw, inhoudelijke verdieping, en compositie van de sound-art installatie Turbine Songs: Turbine Songs verkent de geluiden van de energietransitie. Het geluidskunstwerk, bestaande windturbines gebouwd van gerecyclede materialen, creëert geluid en muziek van de opgewekte stroom. Gezamenlijk produceren de turbines een ruimtelijke soundscape die soms klinkt als een hoog technologisch landschap terwijl ze als witte beschermengelen de kwetsbare natuur omarmen. Op andere momenten hoor je een ecosysteem dat misschien al verdwenen is. En soms klinkt het geluid van een dystopisch toekomstbeeld. Het werk stelt vragen over de relatie tussen mens, technologie, en natuur, en de gevolgen van de energietransitie voor mens, natuur en het landschap.

De werkplaats Nieuwe makers wordt gecoördineerd door Flevolab partner 2turvenhoog. Dennis maakt gebruik van de werkplaats en het atelier van Prins te Paard.