Spin-off: Manouk Moreau

Aansluitend aan een Flevolab talentontwikkelingstraject kan een (mogelijk)maker, indien gewenst, doorstromen naar het spin-off-traject dat opgericht is ter ondersteuning van initiatieven of co-creaties die voortkomen uit de Flevolab-werkplaatsen Nieuwe makers en Cultureel ondernemerschap. Zo bevordert Flevolab dat concepten uit de talentontwikkelingsprojecten een vervolg krijgen, uitgevoerd worden en landen in de provincie.

Een van de makers die doorgestroomd is naar de spin-off fase van de werkplaats Nieuwe makers is Manouk Moreau.

Hoe is dat, opgroeien in een stad waarvan de boomwortels net zo diep reiken als dat je kan graven met je speelgoed-graafmachine? Waar je grootouders niet hebben rondgelopen, waar nog geen verhalen geworteld zijn, waar geen loze ruimte te vinden is doordat alles een bestemmingsplan heeft? Hoe is het om op te groeien in een stad die met jou mee is gegroeid vanaf een tekentafel?

Hierover maakt Manouk Moreau in samenwerking met het kunstenaarscollectief Achter de Ogen een expositie en een boek: ‘Nieuwe Klei’. Over hoe opgroeien in Almere mee heeft gespeeld in de vorming van de identiteit van de opgroeiende bewoners. Voor de groep jonge makers die allen in Almere zijn opgegroeid, is het werken aan Nieuwe Klei een reclaiming van hun stad. Opgroeien in Almere was namelijk jarenlang iets voor heel Nederland om medelijden mee te hebben. Door de schaamte die dat teweeg bracht bij de jonge makers nu achter zich te laten en Almere deel te maken van de vorming van hun identiteit, is als hernieuwde zelfliefde.

De werkplaats Nieuwe makers wordt gecoördineerd door Flevolab partner 2turvenhoog.